Can't install Win7Pro on Asus laptop X553SA --> BSOD

Discussion in 'Windows 7' started by Camino, Jan 9, 2016.

  1. Camino

    Camino MDL Novice

    Feb 20, 2010
    21
    1
    0
    I recently buyed a Asus laptop X553SA, with Windows10 Home pre-installed.

    So because of the downside this OS has (telemetry... ). I wanted to install Win7-x64 Pro.

    I did some changes into the BIOS settings, like disable "Secure boot", I also format the harddrive, from GPT to MBR.

    So reinstalling Windows10 is not a problem, but when I try to install Windows7 x64 Pro i get a BSOD, at the beginning of the installation setup. Some error code 0x00000007.
    The BIOS is the most recently there's available for this model.

    Anyone has some suggestion? Probably is this a driver issue.

    Camino
     
  2. windsman

    windsman MDL Expert

    Jan 11, 2010
    1,331
    987
    60
    Try to disable AHCI and RAID mode in your bios (set to ATA mode), you could re-enable AHCI after installlation.

    windsman.
     
  3. Dre009

    Dre009 MDL Addicted

    Oct 26, 2009
    607
    233
    30
    You should also enable the Launch CSM after you disable the secure boot control.
     
  4. Bat.1

    Bat.1 MDL Addicted

    Oct 18, 2014
    810
    790
    30
    DVD or USB for installation ?? If You're using a USB, You do have it plugged in the USB2 Port and Not the USB3 Port ??
     
  5. Camino

    Camino MDL Novice

    Feb 20, 2010
    21
    1
    0
    @windsman
    I tried to change this feature, but for some reason is this not possible to change it to another setting.

    @dre022392
    This CSM, I already did enable it.

    @Bat.1
    I didn't use the USB 3.0 port.

    Thanks for all your reply, but I've contacted the supportcenter of Asus. I hope they have a solution for this problem...
     
  6. LatinMcG

    LatinMcG Bios Borker

    Feb 27, 2011
    5,356
    1,446
    180
    need to find ahci drivers and put in win 7 usb.. then load them during startup to not get bsod of ahci.
     
  7. pisthai

    pisthai Imperfect Human

    Jul 29, 2009
    6,759
    1,962
    210
    And what's with the Telemetry in Windows 7?

    For me, no difference! and I work with confidential data of my customers and my own company! Couldn't give the blame to MS (and any other company/Developer of OS/Software) if I'm not able to handle my data in a secure way!
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. Camino

    Camino MDL Novice

    Feb 20, 2010
    21
    1
    0
    @LatinMcG
    @windsman

    Thanks for this information, guys...

    I tried to DL these AHCI drivers from mega.nz but I get a warning, that this site uses a non valid security certificate. Any reason why I can't access this filesharing server?

    Camino
     
  9. SOCRATE_MMXII

    SOCRATE_MMXII MDL Expert

    Jan 25, 2012
    1,034
    315
    60
    @Camino: ignore the warning and you're good to go. Never had problems downloading from mega.nz
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  10. windsman

    windsman MDL Expert

    Jan 11, 2010
    1,331
    987
    60
  11. Smart86

    Smart86 Guest

    #14 Smart86, Jan 10, 2016
    Last edited by a moderator: Jan 10, 2016
  12. Camino

    Camino MDL Novice

    Feb 20, 2010
    21
    1
    0
    #15 Camino, Jan 11, 2016
    Last edited: Jan 12, 2016
    (OP)
    @windsman

    Thx for the extra link, so I can DL these AHCI drivers. So... next step, is slipstreaming it with toolkit and I hope I won't get this BSOD anymore.

     
  13. cikyu

    cikyu MDL Novice

    Nov 27, 2017
    1
    0
    0
    I know this is a very old threat , but I have the same problem with the same laptop as camino. can u help me install windows 7 pls
     
  14. atgpud2003

    atgpud2003 MDL Member

    Apr 30, 2015
    206
    25
    10
    I did mine is Use Lency SATA and then modified the registries to find AHCI after I place to change the bios, it works!!