Cortana in background

Discussion in 'Windows 10' started by intro, Aug 1, 2015.

  1. intro

    intro MDL Junior Member

    Apr 10, 2010
    58
    10
    0
    I've disabled cortana, or so I thought because I notice she's running in the background. Is there a way to stop her from running in the background?
     
  2. intro

    intro MDL Junior Member

    Apr 10, 2010
    58
    10
    0
    anyone know?
     
  3. Beatsy

    Beatsy MDL Novice

    Aug 1, 2015
    4
    0
    0
    bump, I did the same thing
     
  4. bulldog147

    bulldog147 MDL Member

    Aug 5, 2009
    240
    38
    10
    Spyware in Windows 10 that why!
     
  5. MrKaon

    MrKaon MDL Senior Member

    Jan 23, 2011
    362
    282
    10
    Installed Enterprise LTSB version which doesn't come with Cortana.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. Puremin0rez

    Puremin0rez MDL Senior Member

    Nov 24, 2010
    264
    155
    10
    I believe Cortana is now the start menu / certain functions of the task bar.

    What happens if you kill her process? Does things top working?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. dhjohns

    dhjohns MDL Guru

    Sep 5, 2013
    3,276
    1,731
    120
    Cortana is search, you might be able to stop her in services.msc, but why?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. AnimaliX

    AnimaliX MDL Novice

    Jul 28, 2009
    43
    23
    0
    just rename Microsoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy\SearchUI.exe and kill Cortana completely :)
     
  9. intro

    intro MDL Junior Member

    Apr 10, 2010
    58
    10
    0
    ok i renamed that whole cortana folder right after i stopped the cortana process and it worked. i'd rather do a search in explorer its much better. the search bar didn't find a lot of things, wasn't a very good search for things in my pc
     
  10. vacaloca

    vacaloca MDL Novice

    Nov 4, 2008
    20
    9
    0
    If you want a decent, fast, and free search program for files/folders, google UltraSearch.. no need for any M$ integrated search :)
     
  11. 2574

    2574 MDL Junior Member

    Feb 23, 2010
    59
    24
    0
    #11 2574, Aug 1, 2015
    Last edited: Aug 2, 2015
    I installed LTSB too, but as soon as I enter text in the search box SearchUI.exe loads and connects to Microsoft. Try it yourself. I just added a firewall rule to block that exe.
     
  12. T-S

    T-S MDL Guru

    Dec 14, 2012
    3,988
    1,318
    120

    Google for AgentRansack, way better...
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...