Cpq nx5000

Discussion in 'Windows Vista' started by calaggan, Mar 31, 2008.

  1. calaggan

    calaggan MDL Novice

    Nov 30, 2007
    14
    1
    0
    #1 calaggan, Mar 31, 2008
    Last edited: Apr 1, 2008
    Hi,

    I've laptop compaq nx5000, it's non slic bios, but i can't find a good crack.
    i trying all, paradox, vista bootmgr1.0.3, etc....

    nothing work

    any one have found à solution ? same on other compaq / HP, just with bios emulator for SLIC.

    thx
    fr
     
  2. calaggan

    calaggan MDL Novice

    Nov 30, 2007
    14
    1
    0
    #2 calaggan, Apr 1, 2008
    Last edited: Apr 2, 2008
    (OP)
    i've tested with VISTALOADER 2.0 and it work fine .

    It's HP/compaq nx5000 with vista SP1

    good licensing
     
  3. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    Interesting. nc6000 is quite similar to nx5000 I understand, but Vista Loader 2.x did not work for me. I shall try again.
     
  4. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    #5 z00ps00p, Apr 3, 2008
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
  5. pecko88

    pecko88 MDL Novice

    Mar 14, 2008
    18
    0
    0

    Attached Files:

  6. calaggan

    calaggan MDL Novice

    Nov 30, 2007
    14
    1
    0
    #7 calaggan, Apr 3, 2008
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
    (OP)

    have you delete all crack with VOATK 2.5 ?
    otherwise, my wife have NC6000, i try it this week-end and i reply you.
     
  7. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    Yes, all other cracks were removed. Both using voatktools and to be sure, from Windows Recovery Environment, used bootinst /nt60 all to neuter any remaining gkend/vista loader and in registry checked for OemBiosDevice and royal.sys.

    It is something strange involved in the BIOS I am sure because all these OEM BIOS emulation cracks modify boot process and afterwards Vista fails booting. Most people who have trouble can at least boot Vista. In my case it doesn't come up or BSODs with Stop Error 0xA5: BIOS not fully ACPI compliant.
     
  8. calaggan

    calaggan MDL Novice

    Nov 30, 2007
    14
    1
    0
    Ok z00ps00p

    i'v trying to the wife laptop (NC6000 HP/compaq) it work fine.

    your problem it's you havent change the script :


    echo off

    if not exist %windir%\system32\slmgr.vbs goto novista
    if not exist data\bootinst.exe goto commandprompt
    set VLFILE=%1
    if {%1} == {} set VLFILE=ASUS
    if not exist data\%VLFILE%.bin goto notfound


    The original file with ASUS replace by HP, in this file and "makeldr.cmd"

    follow my first post...
     
  9. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    I did. (Also %1 is first parameter, you can just do install.cmd HP and program will set VLFILE to that . . .)

    You are not understanding, it doesn't get to the point where this change would matter. It _hangs_ before Vista kernel is even loaded. It hangs immediately when GRUB4DOS tries loading BOOTMGR. So something it does at that stage (related to SLIC loading) interferes with BOOTMGR working.
     
  10. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    #11 z00ps00p, Apr 4, 2008
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    I decided to investigate why Vista Loader 2.2.0 was hanging. It is GRUB4DOS based and being Linux user I am familiar with grub. I used hex editor (xvi32.exe) on it and saw that it embedded a menu.lst. I changed "timeout 0" to "timeout 9" and tried again. This time it gave me a boot menu and I was able to edit the commands and use command line.

    First thing I noticed on command line was that "root (hd0,0)" gave me "Error 19: Cannot mount selected partition", which means it was not able to recognise and mount NTFS to reach BOOTMGR.

    Now grub and GRUB4DOS can both chainload bootsectors and boot from them without having to recognise or read a file system, so I decided that I would use grubinst.exe to install the GRUB4DOS first stage into MBR and revert the bootloader on the partition using bootsect /nt60 c: so it would boot from the bootsector and NTFS would not be involved. After doing this I hex edited GRLDR to change the menu commands:

    Code:
    find --set-root /bootmgr
    chainloader /bootmgr
    
    I changed to

    Code:
    rootnoverify (hd0,0)
    chainloader +1
    
    But this time GRUB4DOS's first stage sees the NTFS partition but does not recognise its boot sector, so fails to load GRLDR. It suggests to create a small FAT12/16/32 partition and put GRLDR in that.

    Now Vista's partitioning skips first 1 MiB of hard disk before creating first partition, which is enough space for a small FAT12 partition. GRUB4DOS uses first 13 sectors of hard disk, I found out. So using Linux live DVD (KNOPPIX 5.3.1) and Parted I created a small partition from 14th sector to 2047th sector (slightly less than 1 MiB) and copied GRLDR to it.

    Next boot, Vista Loader loads!!!

    Unfortunately, no SLIC according to Everest and Vista activation. :(

    My RSDT is even writable. Still Vista Loader 2.2.0 and GKend Vista BootMgr 0527 cannot create a SLIC in it. :( And Vista remains unactivated. :(
     
  11. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    #12 z00ps00p, Apr 5, 2008
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
    YES!!!

    YES YES YES!!! :D

    I modded Vista Loader 2.0.0 like above and installed with Dell SLIC, and now Vista is activated and Everest shows SLIC. :D :D

    So, in summary, if 2.1.2 or newer not working, try 2.0, with Dell SLIC.

    I think now I don't even need to mod it because GRUB4DOS was able to read NTFS no problem. (Maybe some file system issue earlier because of which Vista Loader could not find BOOTMGR.)

    Many thanks to gringopig for pointing out KezNews forum posts about it.

    Now going to install SP1 . . . :D
     
  12. z00ps00p

    z00ps00p MDL Novice

    Feb 13, 2008
    26
    1
    0
    Had to remove Vista Loader to make SP1 install, otherwise it was failing with error 80004005. Used slmgr.vbs -upk to remove the product key just in case it caused problems. After SP1 installed I installed modded Vista Loader 2.0 again, and it is activated.
     
  13. conzy

    conzy MDL Novice

    Jun 24, 2008
    1
    0
    0
    Could you post your modded Vistaloader please :)
     
  14. petar

    petar MDL Expert

    Apr 5, 2008
    1,188
    85
    60
    as z00ps00p said:
    You can simply take VL 2.0, unpack it, open CMD, navigate to the folder with extracted files and type:
    install dell
    And you are done.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...