Dell Inspiron 531 SLIC 2.1 should be old news- why is it giving me so much grief?

Discussion in 'BIOS Mods' started by pi3point1415, Apr 14, 2010.

  1. pi3point1415

    pi3point1415 MDL Novice

    Apr 14, 2010
    2
    2
    0
    I'm going in circles here- can anybody help?

    There are two SLIC 2.1 mods already out there for the Inspiron 531.
    Busykid508's mod gives me "Invalid Windows License"
    and all links to Yen's mod seem to be dead.

    I have tried the PhoenixTool 1.28, which looks amazingly simple, but it won't accept the Dell BIOS .BIN file and Dell's WinFlash executable keeps giving PhoenixTool an "Invalid Parameter !" error.

    I've seen plenty of posts that seem to indicate success with the Inspiron 531, so surely some kind soul can point me to a valid link for Yen's mod?

    By the way, am I imagining things, or is the search at this forum crazy crappy?
     
  2. marbss

    marbss MDL Novice

    Aug 23, 2009
    4
    0
    0
    bump. Is there anyone with a working Inspirion 531 slic 2.1 bios that is working.

    any help would be appreciated. Cheers,
     
  3. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,772
    3,121
    300
  4. slarty

    slarty MDL Novice

    Oct 31, 2009
    8
    2
    0
    Yes - I successfully modded a Dell Inspiron 531 with SLIC 2.1.

    Took a couple of tries - using the 2 methods outlined in the BIOS mods requests section.
    One method worked, the other didn't. Reports from other users have the method that failed for me working and v.v. so keep trying.
     
  5. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,772
    3,121
    300
    So why don't you post your working bios mod ?
     
  6. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,772
    3,121
    300
    #8 urie, May 18, 2010
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    @ forest2803 use /f /py /sn /cc switches i use a .bat file for my inspiron 530

    Code:
    @ECHO OFF
    awdflash.exe 713D1P53.bin /py/sn/cc
     
  7. forest2803

    forest2803 MDL Novice

    Apr 14, 2010
    5
    1
    0
    #9 forest2803, May 18, 2010
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Thanks, i'll try it out.
     
  8. forest2803

    forest2803 MDL Novice

    Apr 14, 2010
    5
    1
    0
    #10 forest2803, May 19, 2010
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    I got it working with that you said /f/py/sn/cc. It didnt work with just /py/sn/cc.
     
  9. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,772
    3,121
    300
    the /f switch is to force bios flash i didn't need that in my inspiron 530 but forgot to add it to example bat file :eek: glad you got it flashed in the end up.
     
  10. esolo62

    esolo62 MDL Novice

    Jun 23, 2009
    2
    0
    0
    I lost my on board modem when I flashed my 531s. Any ideas on how to fix it or should I install a new modem. Need it for faxing.
     
  11. javilin33

    javilin33 MDL Novice

    Jun 26, 2010
    1
    0
    0
    hi. im trying to fit an am3 athlon II 250/245/240 on a 531s. is there any bios mod to add processor compatibility? anyone with an experience to share with this mobo and CPU?
     
  12. sadalius

    sadalius MDL Novice

    Sep 30, 2009
    2
    0
    0
    #16 sadalius, Oct 19, 2010
    Last edited: Oct 19, 2010
    Using the information that ceholland2 I was able to flash my bios and confirm with r/w everything that it is now slic 2.1. Now I just need to get around to putting win 7 on it ;)

    I did take the liberty of putting the original firmware on my flash drive and using the same batch script that was listed, created a restore.bat so I could easily put it back to original if I needed to. I just named the slic 2.1 bios to 531_cfw.bin and the original to 531_ofw.bin, then created a file called flash.bat with this info in it:
    @ECHO OFF
    awdflash.exe 531_cfw.bin /f/py/sn/cc

    then another bat file called restore.bat with this info:
    @ECHO OFF
    awdflash.exe 531_ofw.bin /f/py/sn/cc

    Hope this helps someone out there!!
     
  13. lostdongle

    lostdongle MDL Member

    Oct 14, 2010
    209
    18
    10
    Inspiron 531 bios will not flash!


    I see there are a few of you that claim to get this bios flashed using the above mentioned method, but I have tried 10 times and all I get is an error saying "invalid windows license". If you other people supposedly got it working, then what do you think I'm doing wrong. I have followed the instructions to the "T". Thanks in advance
     
  14. thewashman

    thewashman MDL Novice

    Feb 25, 2011
    3
    0
    0
    I'm with him. I tried from 1.0.7 and get a Invalid License Error at end of flashing. I updated to Dells version of 1.0.13 and tried again and get the same message. Think it may be the keys are invalid with OEM numbers etc I don't know but would love somebody to look into it for us. Mine is a 531s.

    Thanks
     
  15. sebus

    sebus MDL Guru

    Jul 23, 2008
    5,964
    1,821
    180
    The Invalid Windows licence error does NOT have anything to do with windows licence actually
    Read here

    And here and here there are explained solution

    Of course it is for different mobo, but award based, so same principle

    sebus
     
  16. frankhp

    frankhp MDL Novice

    Mar 29, 2011
    1
    0
    0
    Did you ever get this to work? When using 'awdflash.exe (v8.93) there is no /f option and i get 'program file does not match your system' error.
    When i use awd873.exe i get the 'invalid window license' error.
    I updated to 1.0.13 with same results.

    Any help will be appreciated.

    Thanks.