Dell PE2950 Type II BIOS 2.7.0 Server 2012 R2

Discussion in 'Windows Server' started by Intelchips, Mar 5, 2015.

  1. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    Has anyone actually configured server 2012 R2 on a Dell PE2950 Type III running BIOS 2.7.0? A search of these forums will result with many mentions of the keywords in my question but a reading will soon show that the subject always leads to some other dell model or a different BIOS etc. If someone has managed this feat please be so kind as to give detail info on how you managed this. Thank you all. I have tried the many Dell internal service tag programs but in each case they fail with not for this model error.
     
  2. leebo_28

    leebo_28 MDL Senior Member

    Jun 12, 2011
    460
    170
    10
    #2 leebo_28, Mar 5, 2015
    Last edited: Mar 5, 2015
    you need to flash with this Bios first..then good things will happen..

    the internal service tag programs get you slic2.1.. you need slic2.3 for server 2012R2
     
  3. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    you need to flash with this Bios first

    I ran the bios flashing system you linked and all it did was tell me I had BIOS version 2.7.0 and did I want to flash the same version I said yes and rebooted but no joy. I ran Run spsetupas administrator. Was there perhaps some other steps that need happen first?
     
  4. dafob

    dafob MDL Novice

    Feb 10, 2008
    9
    10
    0
    #4 dafob, Mar 5, 2015
    Last edited: Mar 5, 2015
    expand full bios

    I have two PE 2950 III running 2012R2 Standard w/o any problems (one as a RDS Server and the other as a test server).

    Have you tried running the SLIC Toolkit yet to see if you have a valid SLIC table? Since you flashed the BIOS linked above, most likely you need to expand the BIOS so the full SLIC table is visible to the OS. This can be done by entering maintenance mode using the DELL ASSET utility. You only have to do this once. Future BIOS upgrades will not reset it.

    Refer to this post:

    forums.mydigitallife.net/threads/3486-How-do-OEMs-like-Dell-license-their-machines—all-about-asset-tags
     
  5. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    running asset

    I ran the asset program with both PASS: 12/31 and PASS: 12/34 both times it set the BIOS into BIOS Manufacturing Mode. Nothing about no drives and use ALT 7 as explain in many other post. only a message sayin MFG mode will be closed before the next boot. System reboot required for normal operation. I Also ran the SCLI toolkit as you suggested and all the green tabs seem to be saying it was all correct except the Pkey it was very different from the OEM key I used to install the OS. Is there anything else I need to do? Perhaps the order in which one does all these different actions is a problem?
     
  6. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    #7 Intelchips, Mar 5, 2015
    Last edited: Mar 5, 2015
    (OP)
    I installed the OS server 2012 R2 from the ISO I found here on this forum: it was a retail ISO not a Dell OEM version. Then I did the /ipk with the Dell OEM key I found on this forum and it must have executed correctly because some tools pick up that key. However, SLIC toolkit still picksup on the retail key. I used the Dell OEM key to install the OS. In any event when I run -ato it fails to activate.
     
  7. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,574
    15,380
    340
    @Intelchips

    1. To satisfy OEM:SLP activation, you need to install the cert as well.
    2. SLIC Toolkit can't decode newer pkey algorithm with 'N' character, so provides you wrong key.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    Yes I did install the cert many steps ago using slmgr.vbs -ilc C:\DELL.XRM-MS. Or is there some-other action needed in-order for the cert to be read?
     
  9. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,574
    15,380
    340
    Post screenshots of Basic & Advanced tabs of SLIC Toolkit.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  10. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0

    SLIC-advanced.jpg SLIC-basic.jpg
     
  11. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,574
    15,380
    340
    You haven't installed the cert correctly; why have you opened the external cert in SLIC Toolkit??
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    I wasn't aware I had. To the best of my recall besides clicking on the tabs the only other thing I did was point the advance tab to where the cert was located on the HD: which was on the C:/Dell etc. Can you sort me out on how I incorrectly installed the cert and on the correct way to install it?
     
  13. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,574
    15,380
    340
    Your procedure is correct, but seems the you haven't placed the cert at C:\.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  14. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    advanced 2.jpg

    I guess in my haste I pointed to the phones toolkit folder but in truth it really does exist on drive C:/
     
  15. leebo_28

    leebo_28 MDL Senior Member

    Jun 12, 2011
    460
    170
    10
    so run this again.. slmgr.vbs -ilc C:\DELL.XRM-MS
     
  16. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    yes I ran again as you instructed and it gives the positive response that it was accepted which it has done for the other 3 times I've ran that cmd.
     
  17. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,574
    15,380
    340
    #18 Tito, Mar 5, 2015
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Re-run the toolkit & post the screenshot of the Advanced tab. Please don't select the external cert. Also post the output of
    Code:
    slmgr.vbs /dlv
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  18. Intelchips

    Intelchips MDL Novice

    Feb 28, 2015
    14
    0
    0
    dlv.jpg Tito thanks for your patients while trying to aid me. Above you can see a screen shot where I ran the advance tab showing indeed I have the Dell digital License on the C:\ drive. the /vdl seems to show a mix of OEM and retail from my limited inexperience on these matters
     
  19. leebo_28

    leebo_28 MDL Senior Member

    Jun 12, 2011
    460
    170
    10
    you see how mine says "read ok" .. not "External cert file" like yours?
    Untitled1.png