Downloading is Very High ,but browsing is very slow !?

Discussion in 'Windows 8' started by Super001, Aug 19, 2014.

  1. Super001

    Super001 MDL Member

    Oct 18, 2009
    108
    4
    10
    Hello,

    I have weird problem at work , where the download can reach more than 10mb/Sec and it keeps like that steadily ! But when i browse any site , it just take ages to open it !

    Im running on Windows 8.1 with ESET Nod32 antivirus

    Can I do anything to optimize the browsing ?

    Thanks
     
  2. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    Is it safe to assume you tried browsing with AV disabled?
    Change browser?
    check firewall settings
    run a scan
    that is what comes to mind for now
     
  3. Super001

    Super001 MDL Member

    Oct 18, 2009
    108
    4
    10
    Thanks for the reply

    Yes I turned the AV and tried but still the same thing

    and I always use Firefox, i have tried on Chrome but still not that dif !

    What exactly to check on Firewall ?

    Could it be related anyway to Windows Version as it's not genuine and it crashes sometimes ? or a server problem ?
     
  4. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    Yes sir, a bad win8 will create havoc. Run this as admin
    sfc /scannow to repair any obvious integrities violation. Check Firewall , just in case there are bad settings, like blocking firefox,chrome....
    I am not going to question why a non authentic win 8 in a work environment, that is just not good. Why not download a clean iso? and install it clean.
     
  5. Super001

    Super001 MDL Member

    Oct 18, 2009
    108
    4
    10
    Well actually i have tried to do sfc scan before which leaded to an error ! but anyway I guess i will try to install Fresh Windows 7 on another Partition ,and check if it solves the whole thing ! if so then i will reinstall new windows 8 instead of the current one
     
  6. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    that is a good plan of action man
    :scooter:
     
  7. Mike.Chance

    Mike.Chance MDL Novice

    Sep 29, 2013
    43
    3
    0
    You might want to try a different DNS server - if your current one is slow, so will your browsing be slow.
     
  8. Fraggy

    Fraggy MDL Addicted

    Jun 13, 2011
    734
    389
    30
    Could be a ping problem too, high ping = slow browsing but you can still have great speeds.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. Googolplex

    Googolplex MDL Junior Member

    Aug 17, 2014
    52
    27
    0
    Are you going through a proxy server ?
     
  10. SpeedDream

    SpeedDream MDL Addicted

    Feb 20, 2012
    619
    121
    30
    dns problem, try 8.8.8.8 or 8.8.4.4 as dns and check again
     
  11. Super001

    Super001 MDL Member

    Oct 18, 2009
    108
    4
    10
    Thanks everyone for the reply !

    I have tried Google DNS before as well but it didnt help much ! and im not using a proxy/VPN in my computer

    But anyway I have installed windows 7 as I mentioned before ! and it ran perfectly without any kind of lag in browsing :) , I guess the version of Windows 8 I had was corrupted is some kind of way ! And I'm thinking to just to move all my work programs on Windows 7 and just keep using it !
     
  12. murphy78

    murphy78 MDL DISM Enthusiast

    Nov 18, 2012
    6,674
    10,079
    210
    How are you downloading? If you are maxing out your download speed, the websites you are trying to visit won't be able to communicate with your system.
    If you're using torrents, try capping your download speed at 9.5mb/sec so that your system can actually respond to the connection requests.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. MrMagic

    MrMagic MDL Guru

    Feb 13, 2012
    5,755
    3,772
    180
    If it's a work connection, how do you know it's a direct connection? Could be running through a filter / proxy / server before it reaches your machine
     
  14. Tseki

    Tseki Guest

    Try Google Chrome browser :) It's quite fast!
     
  15. crexis

    crexis MDL Novice

    Mar 22, 2013
    6
    1
    0
    By any chance u have gigabyte GA-Z77X-UD3H motherboard? I got similar problem on 2 of those boards with win 8.1. Its a nic driver problem as far as I can tell. Couldn't find workaround so just installed new nic on mine and the other one got returned.