GWX app changing the system compatibility status

Discussion in 'Windows 10' started by dudedroid, Jul 7, 2015.

  1. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    When this app was released at that time it showed me that my inbuilt bluetooth might be a issue and rest everything is fine. Now when i opened it up today morning it shows me my CPU is not compatible and system wont be updated to windows 10.
    This is my Dell laptop and Dell is selling this laptop with Ubuntu, Windows 7 and Windows 8.1.
    CPU is Intel i3-4005U
    Ram 4GB

    Since i bought this laptop with windows 7 but others have bought same config with Windows 8.1. How MS will be handling it and how come my CPU is all of a sudden not compatible with windows 10.
     
  2. FaiKee

    FaiKee Misinformation spreader

    Jul 24, 2009
    4,305
    5,796
    150
    One reason I could think of is some CPU function/features had been locked, maybe not by you, but by some software you used. :p
     
  3. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,178
    3,349
    210
    #3 lobo11, Jul 7, 2015
    Last edited: Jul 7, 2015
    Is it Win 7 Pro or Win 7 Home Premium, you probably need to go to windows update and get sp1 (Service Pack 1)
    or it may be on Microsoft main site under downloads, but remember Pro upgrades to Win 10 Pro, Win 7 Sp1 Home Premium upgrade to Win 10 Home. After you have installed sp1 it should be good to go with Win 10:D
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. s1ave77

    s1ave77 MDL Guide Dog/Dev

    Aug 15, 2012
    14,270
    18,075
    340
    Don't think so ... with out SP1 the machine wouldn't even get the GMX notification :cool2:.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,178
    3,349
    210
    Maybe your right, he has sp1 already, Maybe it's what Faikee said, I'd start uninstalling programs until he's eligible :D
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. s1ave77

    s1ave77 MDL Guide Dog/Dev

    Aug 15, 2012
    14,270
    18,075
    340
    I wouldn't give anything on this stupid add :cool2:. I didN't reserve a copy since i don't want it being downloaded in background.

    When RTM hits the surface i will download, install in VM for tests, then do the Upgrade via mounted ISO from with in my Windows. Obviously after creating a System Image.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    It say report last generated on 22/06/2015 that too at 3:46AM
    Moreover i have installed
    Google photos backup
    Teamviewer 10
    VLC Media Player
    Java 8 update 45
    Google Drive
    Acrobat XI
    Firefox Developer Edition

    These all have been installed in the month of June.
    Now i dont see any of these programs to play with my CPU features.
    And i can generate a report of CPU Z and it can point if there is any discrepancy with the features?
     
  8. TeamOS

    TeamOS MDL Guru

    May 27, 2013
    2,906
    1,503
    90
    i think this is the best option..without waiting for microsoft judge about if your pc is compatibility or not :D
     
  9. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    can anyone provide me command to rerun the compatibility check?
     
  10. murphy78

    murphy78 MDL DISM Enthusiast

    Nov 18, 2012
    6,787
    10,357
    210
    Search the web for the windows 8.1 compatibility checker. It has the same requirements, so it should give the same result.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    checked with the compatibility checker for 8.1 and it shows compatible.
    Microsoft makes it so confusing.
     
  12. abbodi1406

    abbodi1406 MDL KB0000001

    Feb 19, 2011
    7,151
    21,896
    240
    #12 abbodi1406, Jul 7, 2015
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Code:
    schtasks /run /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser"
    
    or directly
    Code:
    %windir%\system32\rundll32.exe aepdu.dll,AePduRunUpdate -nolegacy
    %windir%\system32\rundll32.exe appraiser.dll,DoScheduledTelemetryRun
     
  13. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    Tried this but still it shows the report it has generated on 22nd of June
     
  14. endbase

    endbase MDL Guru

    Aug 12, 2012
    3,409
    857
    120
    #14 endbase, Jul 8, 2015
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    The direct codes are not working here The specified module could not be found :tea:on the first one second one does nothing
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  15. dudedroid

    dudedroid MDL Junior Member

    Apr 28, 2011
    91
    6
    0
    where is the compatibility report saved? If we delete it probably it will regenerate one
     
  16. Don

    Don MDL Expert

    Jul 29, 2009
    1,366
    124
    60
    Does it append to the report? Did you go down to the bottom to see if new lines have been added?
     
  17. ultimate_live

    ultimate_live MDL Addicted

    Mar 15, 2011
    757
    626
    30
    And what about the legit key of Windows 8?
    Because I also don´t want to download in the background, because I have two PC's and two VM running with legit key..
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  18. Don

    Don MDL Expert

    Jul 29, 2009
    1,366
    124
    60
    Nobody can answer until RTM is out and people have tried. Anything else would be just guessing.