[H] Adding IRQ for AGP - GB GA-K8NS

Discussion in 'BIOS Mods' started by benik3, Jun 19, 2013.

  1. benik3

    benik3 MDL Novice

    Dec 5, 2010
    39
    4
    0
    Hi.
    I have old motherboard with AGP slot and graphic card ATI HD3450.
    Problem is, that MB has only one IRQ for AGP, so HDMI show error and slow down CPU.
    But there is way to fix it - add second IRQ to ACPI table.
    I found this site: techpowerup.com/forums/showthread.php?t=106690 Where it is described, but I never edited bios...

    Link for original + moded SLIC2.1 bios you can find here: forums.mydigitallife.net/threads/7500-All-Slics-2-1-%28Modded-Bios-List%29-Note-For-requests-use-Bios-Mod-Requests-section/page1290?p=747530&viewfull=1#post747530

    Did anyone already make it? Thank you :)
     
  2. LatinMcG

    LatinMcG Bios Borker

    Feb 27, 2011
    5,267
    1,422
    180
    #2 LatinMcG, Jun 19, 2013
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    since IASL gives error on compile. id have to work those out. _WAK needs to Return (0x00) above last }

    and _NVRAIDBUS needs to be "entirely alphanumeric"

    Code:
    Intel ACPI Component Architecture
    ASL Optimizing Compiler version 20090903 [Sep  3 2009]
    Copyright (C) 2000 - 2009 Intel Corporation
    Supports ACPI Specification Revision 4.0
    
    dsdtnew.dsl  2832:                 Name (_HID, "_NVRAIDBUS")
    Error    4001 -      String must be entirely alphanumeric ^  (_NVRAIDBUS)
    
    dsdtnew.dsl  5147:                     Store (Local0, Local0)
    Error    4050 -                                    ^ Method local variable is no
    t initialized (Local0)
    
    ASL Input:  dsdtnew.dsl - 5959 lines, 178536 bytes, 1947 keywords
    Compilation complete. 2 Errors, 0 Warnings, 0 Remarks, 0 Optimizations
    this
    Store (Local0, Local0)
    needs
    Store ("Local0", Local0)

    now it shows
    Code:
    Intel ACPI Component Architecture
    ASL Optimizing Compiler version 20090903 [Sep  3 2009]
    Copyright (C) 2000 - 2009 Intel Corporation
    Supports ACPI Specification Revision 4.0
    
    dsdtnew.dsl  2832:                 Name (_HID, "_NVRAIDBUS")
    Error    4001 -      String must be entirely alphanumeric ^  (_NVRAIDBUS)
    
    ASL Input:  dsdtnew.dsl - 5959 lines, 178538 bytes, 1947 keywords
    Compilation complete. 1 Errors, 0 Warnings, 0 Remarks, 0 Optimizations
    fixed to
    Name (_HID, "NVRAIDBUS")

    here u go
    k8ns_IRQFIX.21a
    http://www.mediafire.com/?f27vsuba2ybp3gr
    bad asl compile. see my next file below in next post that works.
     
  3. benik3

    benik3 MDL Novice

    Dec 5, 2010
    39
    4
    0
    Thanks. The email notification looks, that doesn't work 100%, 10min ago I just moded it my self (I was bored :D ).
    But if you want, I can try reflash it and let you know...

    I had also problem with iasl so I used the microsoft asl and it worked.
    Maybe this error is reason, why I had to reinstall one driver for raid...
     
  4. benik3

    benik3 MDL Novice

    Dec 5, 2010
    39
    4
    0
    OK, I reflashed the bios.
    HD audio is OK, I had to again reinstall one RAID driver (but now it automatically detected it as nVidia RAID, on mine it was as Unknown device).
    What's bigger problem is, that now I have IRQ error for PCI 11 function 0. But I didn't find, which HW it is o_O

    I didn't have this problem with my moded bois... :confused:
     
  5. benik3

    benik3 MDL Novice

    Dec 5, 2010
    39
    4
    0
    #5 benik3, Jun 20, 2013
    Last edited: Jun 20, 2013
    (OP)
    I just found, what is the PCI 11 function 0. It's AGP controler.
    You had to edit something wrong...
    PCI11.png

    I extracted dsdt table from your bios and the AGP section looks different from mine:
    bios.png
    The yours is on the left...
    +others changes, what I know compared with PSPad

    Maybe the problem is, that you used iasl from Intel and me asl from Microsoft...
     
  6. LatinMcG

    LatinMcG Bios Borker

    Feb 27, 2011
    5,267
    1,422
    180
    #6 LatinMcG, Jun 21, 2013
    Last edited: Jun 21, 2013
    i didi it in a rush.. ill revice steps and what irqs are given and compare to the changes offered in the site. give me few hrs

    oops i see problem.. the _ADR is wrong. leave as original.. oopps i made a mistake

    change 1e to b0
     
  7. LatinMcG

    LatinMcG Bios Borker

    Feb 27, 2011
    5,267
    1,422
    180
    #7 LatinMcG, Jun 21, 2013
    Last edited: Jun 21, 2013
  8. benik3

    benik3 MDL Novice

    Dec 5, 2010
    39
    4
    0
    Thank you man!
    Now it works without any error message, after installation I hadn't to reinstall any drivers and CPU is 2% in IDLE :) :worthy:
     
  9. kelvinmorcillo

    kelvinmorcillo MDL Novice

    Feb 24, 2014
    1
    0
    0
    Sorry for reviving an old post but I want to know if this is for any k8ns revision.
    I'm having IRQ bsod related to the gart driver and my AGP card and I think this may solve it.

    thanks
     
  10. LatinMcG

    LatinMcG Bios Borker

    Feb 27, 2011
    5,267
    1,422
    180
    i believe so.