Installing and activating windows 7 in an UEFI based system.

Discussion in 'Windows 7' started by Vikt, Apr 19, 2012.

  1. Vikt

    Vikt MDL Novice

    Apr 19, 2012
    2
    0
    0
    Hello everyone, my name is Vittorio and i'm pretty new to this forum.

    I've recently bought an ASRock 970 extreme3, then i heard that UEFI makes problem with activating windows 7 with the loaders and so i've ran through the several threads i've found in this forum, trying to understand how to install and activate windows 7, but i ended up more confused then before.

    So i'm asking, is there any problem in performing a normal uefi install of windows 7 and later on activating it with the latest DAZ's windows loader?
    What is the procedure to follow? Thanks in advance.
     
  2. Luigi79

    Luigi79 MDL Novice

    Feb 14, 2012
    7
    2
    0
    I am using ASSUS M5A97 with UEFI BIOS without problems;dual boot windows 7 -windows 8;windows 7 is activated using daz loader version 2.100 without any trouble from first time,right click-you know run as administrator....(i've choosed assus in the loader menu-manufacturer).Hope this helped you!
     
  3. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,367
    15,012
    340
    #3 Tito, Apr 19, 2012
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    This is from the loader readme:

    Code:
    ##########################################################################
    #   4   -   UEFI motherboards
    ##########################################################################
    The loader doesn't work when the systems using GPT. The workaround is to pre-format your hard drive so that it uses MBR instead.
    
    
    From your BIOS select to boot the Windows DVD without UEFI, go to the repair options, select command prompt and then enter this:
    
    
    diskpart
    list disk
    select disk 0
    clean
    convert mbr
    create partition primary
    select partition 1
    format fs=ntfs quick
    
    
    Boot the Windows DVD the same way you did the first time and then continue with the installation of Windows. Once complete you can then install the loader.
    
    & you always go for a bios/efi mod or use this.

    :)
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. yorkev

    yorkev MDL Novice

    May 6, 2012
    3
    0
    0
    Hi to all, I have used the loader from Daz for a couple of years now without any issues. However this week I purchased a new Asus P8Z77-M-PRO, I installed windows 7 pro and attempted to activate it with loader version 2.1.2 without any success, can anyone guide me on how to get around this please, can the UEFI be worked around? I have computer knowledge but this is a new one on me.

    Cheers Kevin
     
  5. sid_16

    sid_16 MDL Giveaway Organiser

    Oct 15, 2011
    2,211
    3,717
    90
    please read post #3 by Tito^^
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. yorkev

    yorkev MDL Novice

    May 6, 2012
    3
    0
    0
    #6 yorkev, May 7, 2012
    Last edited: May 7, 2012
    Many thanks to sid 16 for the tip from tito, and thank you tito for the post. However it didn't work for me, I followed the instructions to the letter, I disabled UEFI in the bios so it just left legacy mode. I followed the prompts and successfully partitioned my drive from unallocated to MBR and installed windows 7 pro the copy I've always used, installed loader 2.1.2 from Daz (thank you Daz) it said installation successful. I rebooted went to system in control panel to check and it still said I had 30 days to activate windows. I must have installed windows several times over 5 hours with no success, any suggestions please. Just as a matter of interest I clicked on " activate windows now" to see what would happen and it gave me the usual options to buy or input a new key as it said "The windows key you typed in is invalid for activation" so did the loader work to some degree, any thoughts please.

    Just been to microsoft activation site and had my windows validated it tells me its genuine and welcome to windows! yet in control panel I still have 30 days left to activate! confusing or what!
     
  7. CaptainKirk1966

    CaptainKirk1966 Former MDL Guru

    Oct 31, 2009
    1,901
    908
    60
    Recent Asus? You probably need to disable use type 4 memory under the advanced settings, then reinstall loader. An mgadiag report may be helpful.
     
  8. yorkev

    yorkev MDL Novice

    May 6, 2012
    3
    0
    0
    #8 yorkev, May 7, 2012
    Last edited: May 7, 2012
    Hi Capt Kirk, thank you for your response, it is indeed a new Asus board P8Z77-MPRO. I will reinstall windows again and try that option and post the results. An mgadiag report I will generate on my next post if it's unsuccessful. Thank you for your time.

    Cheers Kevin

    Thank you very much Capt Kirk you were indeed right! So to anyone who has the same problem see Capt Kirks post above and all will be well! make it so Captain!
     
  9. Missingno

    Missingno MDL Novice

    May 10, 2012
    6
    0
    0
    I'm having the exact same problem except I'm using an ASUS Maximus V Gene motherboard with an Intel 520 series 120GB SSD. I've followed the instructions in the readme to a T but I cannot get my copy of Windows 7 Ultimate verified using the loader. I've been reading and reading so many various threads about EFI BIOS's and how you gotta do this and that but I'm not sure what to do. Any guidance would be appreciated.
     
  10. nedkelly

    nedkelly MDL Novice

    Jun 19, 2009
    47
    5
    0
    Wouldn't the simplest way be to flash the bios with a SLICed version?
    I did my Asus P8H67 a few months ago and updated the Bios several times since without any issues.
    I have never used a loader.
     
  11. xsinbadx

    xsinbadx MDL Novice

    Aug 11, 2009
    6
    0
    0
    You can't flash a uefi bios as far as i know
     
  12. nedkelly

    nedkelly MDL Novice

    Jun 19, 2009
    47
    5
    0
    #12 nedkelly, May 11, 2012
    Last edited: May 11, 2012
  13. hiddenpower

    hiddenpower MDL Novice

    May 15, 2012
    1
    0
    0
    U R the man!

    I must installed win7 3 times before I tried this. My new motherboard model is Asus P8Z77.
    And yes, I registered just to reply to this message! :worthy:
     
  14. Deivs

    Deivs MDL Novice

    Sep 26, 2008
    2
    1
    0
    Thank You thx thx thx...:worthy:
     
  15. Balfrog

    Balfrog MDL Novice

    Jan 21, 2013
    1
    0
    0
    Hey, tnx for UEFI trick. Perfekt.
     
  16. eliavis

    eliavis MDL Novice

    Jan 24, 2013
    1
    0
    0
    i need help

    i have the same problom with dell vostro 3460 what can i do
    i did what tito wrote and i stil have 30 day in the the properties


    please let me know how to solv it:worthy:
     
  17. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,367
    15,012
    340
    Can you please post an MGADIAG report??
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...