Start menu loses focus

Discussion in 'Windows 10' started by it007, Oct 2, 2014.

  1. it007

    it007 MDL Novice

    Apr 2, 2013
    14
    0
    0
    For some reason every time I open the start menu and start typing, the menu loses focus and closes. I did a refresh install and it worked for a while, but the problem came back. Also the search button next to the menu does nothing, not sure if it's related. Does anyone else have this problem or better yet a solution?
     
  2. pisthai

    pisthai Imperfect Human

    Jul 29, 2009
    6,816
    1,997
    210
    Don't expect to much from an just Alpha Version, what the TP is all about!
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. it007

    it007 MDL Novice

    Apr 2, 2013
    14
    0
    0
    Sure, but previews for Windows 7 and 8 were pretty much fully functional for me. Hopefully there's a fix for this.
     
  4. it007

    it007 MDL Novice

    Apr 2, 2013
    14
    0
    0
    Found the cause, weirdly enough it's MSI Afterburner. Closing it restores start menu functionality.
     
  5. Hadron-Curious

    Hadron-Curious MDL Guru

    Jul 4, 2014
    3,508
    507
    120
    Are using Enterprise of Core? Mine work perfectly well and it is on a clean installation. I always advise people who are ready to see the least errors to do a clean installation of Windows Previews. It's always worked like a charm!

    Edit: I wrote that before you replied with the cause of the problem
     
  6. SolidSonicTH

    SolidSonicTH MDL Junior Member

    May 16, 2011
    87
    11
    0
    Sorta true. Of those the only build that was really cumbersome was the Windows 8 Developer Preview. Couldn't really use that one effectively. The Consumer Preview->Release Preview->RTM versions of Windows 8 were pretty much the same and I didn't even let Windows 8 run on my XPS 12 when I bought it (the first thing I did was get it into the Windows 8.1 Consumer Preview).

    That all said, Windows 10's preview ain't all that flaky either (aside for aforementioned weirdness like the OP).
     
  7. EFA11

    EFA11 Avatar Guru

    Oct 7, 2010
    8,730
    6,667
    270
    I believe those previews where a little further along in development than this :cool:
     
  8. warlordll

    warlordll MDL Member

    Apr 25, 2011
    231
    23
    10
    my start menu has stopped working completely unless i switch to the older version, any ideas? i dont use msi stuff anymore.
     
  9. MELERIX

    MELERIX MDL Addicted

    Nov 7, 2011
    637
    248
    30
    report that bug in the "Windows Feedback" app please.
     
  10. MELERIX

    MELERIX MDL Addicted

    Nov 7, 2011
    637
    248
    30
    #10 MELERIX, Oct 5, 2014
    Last edited: Oct 5, 2014
    what about the people that does not use MSI afterburner but still have the same issue ?
     
  11. WaltC

    WaltC MDL Addicted

    Mar 8, 2014
    518
    123
    30
    I was also about to suggest it's likely another application somewhere that is misbehaving...my start menu is working fine. I unpinned all of the tiles and I like it a lot at the moment--I really like the left-click/right-click operation, too!

    Afterburner: before I installed 10TP I was having difficulties with that utility--think it's pretty bugged at the moment, myself. Also, don't forget it comes in two parts--Afterburner and the RivaTuner Server. If you uninstall the first, the second is still there and running; and vice-versa. You might want to give it a whirl without RTS and see if that's the problem--or not. Me, I'm happier not messing with it A/RTS at all at the moment...10TP is a lot more fun presently:tooth:
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. it007

    it007 MDL Novice

    Apr 2, 2013
    14
    0
    0
    Perhaps try closing apps one by one and see if there's something else that has the same effect.
     
  13. monitor

    monitor MDL Novice

    Aug 29, 2009
    21
    2
    0
    been using ClassicShell v4.1 just after installed windows 10. MUCH better start menu!
     
  14. MELERIX

    MELERIX MDL Addicted

    Nov 7, 2011
    637
    248
    30
    already did and still can't find what cause it xD
     
  15. nicktorn

    nicktorn MDL Member

    Aug 24, 2012
    131
    14
    10
    I have this happening to me and Afterburner is the culprit. Is there any workaround?
     
  16. Hadron-Curious

    Hadron-Curious MDL Guru

    Jul 4, 2014
    3,508
    507
    120
    The first person with the same problem said to uninstall the Afterburner to have it fixed. If you still want to keep the Afterburner there is need to look for ways to get around it. Perhaps one of them is by reporting it to Microsoft through the Feedback channel.
     
  17. it007

    it007 MDL Novice

    Apr 2, 2013
    14
    0
    0
    Actually just closing afterburner is enough. Start it when you need it.
     
  18. emoxam

    emoxam MDL Novice

    Oct 17, 2011
    6
    0
    0
    I have this when i used punto switcher. I can't add start menu to exclusions so i uninstalled punto switcher.