Two boot screens on Windows 10

Discussion in 'Windows 10' started by antonio8909, Nov 14, 2015.

  1. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    Hi all,
    I have a problem with Windows 10 Build 10586.3
    I upgrade this Thursday and now when I turn on the PC I have 2 boot screens. First the normal one and the other the same but with a laggy icon.

    Is only a error from my pc? Anyone has got the same problem?

    Thanks a lot in advance
     
  2. LightDestory

    LightDestory MDL Junior Member

    Apr 7, 2015
    60
    45
    0
    I upgrade also Thursday but I didn't have problems as double boot screens or regedit search crash, only a very very slow loading.
    I think the best solution is a clean install
     
  3. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    I do a clean install with the TechBench iso in another PC and the same occurs. I'm copying my files and I will format
     
  4. pauldamo

    pauldamo MDL Senior Member

    Aug 3, 2009
    452
    41
    10
    i have the same issue on 2 computers,1 is on insider,both with 10586,the mb logo appears twice.
     
  5. Ras0

    Ras0 MDL Novice

    May 7, 2012
    31
    15
    0
    #5 Ras0, Nov 14, 2015
    Last edited: Nov 14, 2015
    Also i have same problem. Clean install nothing changed. (using UEFI firmware and GPT disk)
     
  6. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    Anyway I will do the clean install because of upgrade to 10240 to the new build makes my pc more slowly. I hope that the clean install will fix it. We need to assume this. Now we have 2 boot images o_O
     
  7. genenioo

    genenioo MDL Addicted

    Oct 9, 2007
    654
    113
    30
    #7 genenioo, Nov 14, 2015
    Last edited: Nov 14, 2015
    Discussed quite a bit here: http://forums.mydigitallife.net/threads/66510-Boot-issue-on-Windows-10-GA-Build-10586-(TH2). Everyone's got it except I'm not sure if this is the case with UEFI boot. Don't waste your time on the clean install--see it's the same just above your last post.
     
  8. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    Thanks genenioo for the link but I need anyway to do it because as a result of the upgrade, my pc gets too slow too and I need to start again by zero. I know that I will have the Boot image problem but I really need to do it.
     
  9. dhjohns

    dhjohns MDL Guru

    Sep 5, 2013
    3,285
    1,731
    120
    Two boot screens? Everyone has it? Lagging? I don't even know what you are talking about. I upgraded from the previous Insider Preview, and I have none of those issues. My machine has no EUFI, and it is like greased lightening!
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  10. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    You are lucky
     
  11. sevenacids

    sevenacids MDL Addicted

    Aug 17, 2012
    628
    186
    30
    I have the two screens as well, but I don't really care about the second little lagging circle because booting is just as fast as in 10240. Maybe they changed something in the Windows boot procedure, so this could actually be by design.
     
  12. yomoma2

    yomoma2 MDL Member

    Feb 27, 2010
    220
    49
    10
    #12 yomoma2, Nov 14, 2015
    Last edited: Nov 14, 2015
    I've seen it with a laptop (upgraded via WU and second upgrade on top via ISO) that has fast boot enabled, and after the boot screen flash it applies the correct screen brightness for the default power profile.
    On a desktop (both tested with upgrade and clean install) with an SSD where I don't use fast boot, I've never seen that boot screen flash happen.
    On another desktop with a hdd+ssd cache, I've noticed the same boot screen flash, and very laggy dots (but of course, there's no brightness correction after). After disabling fast boot, it immediately booted up normally.

    So you might try to disable fast boot and see if the second screen happens while it's loading the hibernation file (by design).

    Edit: It seems to have stopped doing it even after re-enabling fast boot.
     
  13. antonio8909

    antonio8909 MDL Guru

    Feb 16, 2014
    2,694
    1,301
    90
    Same happens. I still have that bug