Win 8.1 install stuck at "Setting up a few more things 3%"

Discussion in 'Windows 8' started by Matce, Oct 20, 2013.

  1. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #1 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 21, 2013
    SOLVED!

    So, Im trying to update my Win 8 Pro VL to 8.1 (Oct 17 release) on my desktop but it is stuck at the above stage... I tried 3 times now. Did a backup of the drive before so all 3 times I start from a perfectly running Win 8 system.

    All drivers up to date, no issues in Win 8 whatsoever

    Possible info u could need:
    ASUS P8Z77-V Le Plus
    Intel i7 3770k at 4.5Ghz
    16GB DDR3 Geil2100 Ram
    Vertex 3 or 4 (forgot) SSD Drive for System

    Im installing from a USB3 Stick

    stuck at 3% for about 1h now...

    any ideas?

    thanks
     
  2. EFA11

    EFA11 Avatar Guru

    Oct 7, 2010
    8,796
    6,750
    270
    go away from the computer and come back in 1 hour exactly. Watched pots will not boil!

    seriously, maybe it is doing something, leave it go for an hour. Walk the dog or play bad kitten ^_^ something. See what happens.
     
  3. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    Well... let me go and buy a dog... or said kitten haha

    Ill watch a Dexter episode and report back :)
     
  4. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    Unless it is a rerun, Dexter is finished :D
    yEAH ? just let it run man

     
  5. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #5 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    (OP)
    yeah, reruns haha

    well... 1h30min in... wiped down my desk and clicked the mouse by accident: the ring-thingy that shows that windows is working stopped :( ... so that one is done also :(

    Pressed reset ... BSOD "Bad system config"
    Now restoring prev disk w NERO backup.. thank god it only takes 4 min haha

    removing USB card-reader and printer and trying again.. maybe driver-issue?

    any ideas?
     
  6. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    Maybe try a regular usb 2.0 port
    :bye1:
    QUOTE=Matce;824867]yeah, reruns haha

    well... 1h30min in... wiped down my desk and clicked the mouse by accident: the ring-thingy that shows that windows is working stopped :( ... so that one is done also :(

    Pressed reset ... BSOD "Bad system config"
    Now restoring prev disk w NERO backup.. thank god it only takes 4 min haha

    removing USB card-reader and printer and trying again.. maybe driver-issue?

    any ideas?[/QUOTE]
     
  7. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    another one failed. exactly the same.

    stuck at 3% ... just for fun I clicked the mouse once -> ring-thingy stopped.
     
  8. EFA11

    EFA11 Avatar Guru

    Oct 7, 2010
    8,796
    6,750
    270
    #8 EFA11, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    this dvd or usb? Im missing something. try reburning slower of dvd, if usb try usb2 port if haven't already and then burn

    -ed
    you did verify the iso you downloaded? check hash to be sure it wasn't corrupt from DLing (possibly? lol)
     
  9. PaulDesmond

    PaulDesmond MDL Magnet

    Aug 6, 2009
    7,008
    7,160
    240
    did you check the iso? Hash?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  10. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #10 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    (OP)
    Im using USB3 stick on USB3 port.. put ISO on there with RUFUS

    Ill start the install inside of Win8 (doubleclick setup.exe)

    how to verify iso/hash?
    I just downloaded a few hours ago ... WZT copy if I remember correctly

    would it even go so far if the iso would be corrupted?

    Trying to install now from USB2 port
     
  11. hbhb

    hbhb MDL Expert

    Dec 15, 2010
    1,017
    263
    60
    Matce, boot off your 8.1 media
    DONT install from within:popcorn:

     
  12. PaulDesmond

    PaulDesmond MDL Magnet

    Aug 6, 2009
    7,008
    7,160
    240
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #14 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    (OP)
    install for USB2 also failed :(

    checking hash now and then boot from USB and install... man, I hope that works already

    EDIT: I only have the ISO file ... how can I check hash? It wont work...

    en_windows_8_1_pro_vl_x64_dvd_2971948.iso
     
  14. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #15 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    (OP)
    I tried ... it booted from USB but after I clicked "INSTALL" - "UPGRADE" I got a compatibility warning... something like "please remove media and restart windows normally, then insert media and go on" ... now Im back in WIN8 and installing from there?

    EDIT: well, now Im stuck at "Setting up 7%" ... way earlier than in the previous installs lol
     
  15. PaulDesmond

    PaulDesmond MDL Magnet

    Aug 6, 2009
    7,008
    7,160
    240
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  16. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    stuck at 7% for half an hour ... no activity light from SSD either - aborted that one too.

    Im out of ideas :(
     
  17. Mustafa Can

    Mustafa Can MDL Member

    Jul 6, 2011
    125
    56
    10
    Check your iso's hashes with some tool like HashTab. Be sure that ISO is healthy

    Re-install windows setup on your usb drive and try to reinstall.

    If you get the same error, Try with an optical drive.

    If you still get the same error, check your hardware.
     
  18. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    Installed HashTab...

    my file:
    CFCDF895679A5116F7F1C6406C20F99A1F850E49

    same as posted above... so thats good.

    Ill burn the disc now - maybe its the USB drive
     
  19. Matce

    Matce MDL Novice

    Oct 19, 2013
    28
    1
    0
    #20 Matce, Oct 20, 2013
    Last edited: Oct 20, 2013
    (OP)
    Burned DVD and booted from it.
    Agreed to terms -> INSTALL -> UPGRADE -> aaaaaaaaaaaaaaaand...

    "The computer started using the windows installation media. Remove the installation media and restart your computer so that Windows starts normally. Then, insert the installation media and restart the upgrade. [Do not select | Custom [advanced]| to perform an upgrade."

    any ideas, guys?

    EDIT: This one is stuck a "Setting up 34% now" ...

    EDIT2: aborted this one too. Out of ideas, I hope somebody can chip in :)