'Windows 7' icons of shortcuts on destop change

Discussion in 'Windows 7' started by ellen, Feb 24, 2010.

  1. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
  2. venu

    venu MDL Addicted

    Oct 16, 2009
    894
    99
    30
    Try changing desktop icons to Classic view. To do this, right click on desktop, select "View" & click on "Classic Icons".
     
  3. armada

    armada MDL Addicted

    Dec 8, 2007
    857
    209
    30
    virus maybe
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. sb18180

    sb18180 MDL Junior Member

    Aug 25, 2009
    99
    2
    0
    #4 sb18180, Feb 24, 2010
    Last edited: Feb 24, 2010
    i also have this problem and no its not a virus,as it happens also when i put a fresh install of win7 on.after a few days the icons change back to what they were and not the globe.not sure what causes it,its really annoying,maybe something to do with renaming the shortcuts as i do.would be nice to have a fix.there is no classic view option in win7 only icon size.i have noticed it also does it when some progs are installed.
     
  5. nisan

    nisan MDL Novice

    Feb 22, 2010
    3
    0
    0
    tray to reinsall the windows again
     
  6. sb18180

    sb18180 MDL Junior Member

    Aug 25, 2009
    99
    2
    0
    #6 sb18180, Feb 24, 2010
    Last edited: Feb 24, 2010
    it also happens on fresh install.heres how it goes create a desktop shortcut of a webpage.rename the shortcut all is fine reboot the pc and it has a globe icon.after a few days/weeks the icon magically returns??? maybe something to do with using ccleaner?
     
  7. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,726
    3,094
    300
    You could try windows 7 manager and restore icons to default settings, i had weird thing happen when i booted up machine this morning some of my desktop icons for programs had changed to some of the windows 7 games icons. I don't play games but my wife does she may have done somthing last night when playing some games but any way windows 7 manager retored the to default.
     
  8. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    Thanks, but I don't have this option in win7.

    I already check online and offline. And did I fresh install.

    I also did a fresh install allready. Only win7, the drivers, antivirus and flashplayer are installed.
    The strange thing is it does not happen in win7 32, only in win7 64. (normally I use 64, 32 was only to test)
     
  9. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    I will give it a try, looks a bit like tweak ui for xp.
     
  10. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    Could you tell me were the option to restore icons to default settings is in windows 7 manager?
    I have looked but can't not find it.
     
  11. urie

    urie Moderator
    Staff Member

    May 21, 2007
    8,726
    3,094
    300
    If you go into customization > Visual Customizer > File Type Icon, you will see Restore All button
     
  12. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    Thanks a lot, it seems to be ok for now. Hopefully it keeps working.
     
  13. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    The problem is back.

    I noticed something else, perhaps that can help?
    It only happens to weblinks that have custom icons of there own.
    For example google has a icon with a "G" in it, yahoo with a "Y",...
     
  14. timesurfer

    timesurfer MDL Developer

    Nov 22, 2009
    8,527
    4,069
    270
    #14 timesurfer, Feb 26, 2010
    Last edited: Feb 26, 2010
    Ok I think I found it dude.
    In the information menu then click on repair center.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  15. Phazor

    Phazor MDL Expert

    Sep 1, 2009
    1,145
    517
    60
    #16 Phazor, Mar 7, 2010
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Could it be that you have a re-route set for this icon?

    Check if you have this key, and if you do, make a screenshot:
    Code:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  16. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    #17 ellen, Mar 8, 2010
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    (OP)
    No, I don't have this key. I only have HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ShellIconOverlayIdentifiers .
     
  17. venu

    venu MDL Addicted

    Oct 16, 2009
    894
    99
    30
    @ellen,
    Reset your iconcache.db once so that your desired icons are restored. Then set iconcache.db to read-only in properties.
     
  18. ellen

    ellen MDL Member

    Jan 8, 2009
    100
    0
    10
    Thanks, I will try it. But won't that give a problem with new icons which aren't yet in the iconcache.db?
     
  19. sb18180

    sb18180 MDL Junior Member

    Aug 25, 2009
    99
    2
    0
    i reset the iconcache.db with windows 7 manager a few times to get my ie desktop shortcuts back right.all is well for me again for over 1 week now no more world icons.i dont know what causes it though it seems every new vista/windows install i do it happens,i think it something to do with using ccleaner thats all i use and all i can think of or maybe because i rename the shotcuts?