Windows Modules Installer Worker HIGH RAM USAGE

Discussion in 'Windows 10' started by WinFree, Aug 29, 2016.

  1. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    #1 WinFree, Aug 29, 2016
    Last edited: Aug 29, 2016
    Windows Modules Installer Worker consume a lot of RAM (12GB) and causing Windows to shutdown. What can I do to fix this? In services it's set to manually.
     
  2. 100

    100 MDL Expert

    May 17, 2011
    1,346
    1,544
    60
    I tend to not give out advice such as "do a reinstall" but going by your post history I'll make an exception.

    Good luck finding someone to help troubleshoot the mess you undoubtedly have put yourself into by randomly deleting stuff you know nothing about.
     
  3. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    I only have used Privacy Tweakers and not deleted anything I have not been sure of. I have used same settings before and I had no problem at all. So it's a little bit strange how it acting now. What post specifically you think of that might caused it because it might be very helpful?
     
  4. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,567
    5,225
    210
    #6 lobo11, Aug 29, 2016
    Last edited: Aug 29, 2016
    With everything you have done, I don't see how anyone could help except a lucky guess, if I am not being to frank, what are you trying to accomplish?:D


    Pretty soon it will be a dedicated solitaire machine.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    Well it would maybe helpful if you guys just could say what I have done wrong in the past that maybe caused this instead. A windows suddenly came up and said the memory are almost full and I need to shut down apps. I had only my browser up. I quickly checked Task Manager and Windows Modules Installer Worker running 12GB RAM. Everything I in past I posted about tweaking or deleting I had never problem with this. I use same setting and suddenly this happen. How could it work before with same settings but not now?
     
  6. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,567
    5,225
    210
    Must be something you have done recently, try and remember what you did and undo them one by one until you find which is causing the problem.:D:confused:
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    I will think of this but for now I have disabled Windows Modules Installer Worker in msconfig. If it don't happen again then I will be happy :worthy:
     
  8. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,567
    5,225
    210
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    Turned on all services back again including Windows Modules Installer service and it consumed a lot of memory again so I turned it off. I'm curious if it's ok to keep it disabled? Will it do any harm to my system?
     
  10. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,567
    5,225
    210
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. шдяу183

    шдяу183 MDL Novice

    Jul 23, 2015
    11
    1
    0
    In my PC Windows Modules Installer Worker manifests itself only if the system without MS accaunt or deleted metroUI. it works once 10-20 minutes, consuming 20-40 % of the memory of 8 GB, also its running time is a short-term engagement of up to 100% of HDD and network.

    and again - when MS accaunt and untouched system settings, it never appears. Maybe he's looking for what's been removed/cut/disabled in the system and trying unsuccessfully to restore it with a huge load on resources.
     
  12. PhaseDoubt

    PhaseDoubt MDL Expert

    Dec 24, 2011
    1,447
    277
    60
    [FONT=&amp]No idea. Like I said; never heard of this feature.[/FONT]
     
  13. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    You have a good point.
     
  14. WinFree

    WinFree MDL Member

    Aug 6, 2016
    247
    48
    10
    I haven't had a problem with it disabled yet so far.