Audio/video sync issues, ltsb/2016 at fault..??

Discussion in 'Windows 10' started by Rickkins, Oct 2, 2017.

  1. Rickkins

    Rickkins MDL Senior Member

    Jul 29, 2009
    296
    56
    10
    Hey all.

    So, this is really annoying and I've been dealing with it for some time.

    Tried many different things up to and including reformat and reinstalling win 10.

    Oddly, it seems to be intermittent. Some players will work flawlessly for a bit, and then sync will go out.
    Is it possible it's related to ltsb...???

    Thanks


    System...


    Operating System
    Windows 10 Enterprise 2016 LTSB 64-bit
    CPU
    AMD Ryzen 7 1700 34 °C
    Summit Ridge 14nm Technology
    RAM
    16.0GB Dual-Channel Unknown @ 1064MHz (15-15-15-36)
    Motherboard
    Gigabyte Technology Co. Ltd. AB350-Gaming 3-CF (AM4) 29 °C
    Graphics
    SAMSUNG (1920x1080@59Hz)
    PX2710MW (1920x1080@59Hz)
    4096MB ATI AMD Radeon R7 370 Series (ASUStek Computer Inc) 60 °C
    Storage
    1863GB Western Digital WDC WD2003FZEX-00Z4SA0 (SATA) 49 °C
    5589GB Western Digital WDC WD60EFRX-68L0BN1 (SATA) 38 °C
    1863GB Seagate ST2000DL003-9VT166 (SATA) 36 °C
    1863GB Seagate ST2000DL003-9VT166 (SATA) 33 °C
    3726GB Seagate Backup+ Desk SCSI Disk Device (USB (SATA)) 33 °C
    Optical Drives
     
  2. Rickkins

    Rickkins MDL Senior Member

    Jul 29, 2009
    296
    56
    10
    Hi God, thanks for answering....:eek:

    All drivers always up to date. For player I've used mpc-hc, mpc-be, vlc, potplayer and today I'm giving kmp a whirl.

    I may try k-lite though, thanks....
     
  3. Mr.X

    Mr.X MDL Guru

    Jul 14, 2013
    5,868
    13,414
    180
    This is weird, never happened to me ever.
     
  4. GOD666

    GOD666 MDL Expert

    Aug 1, 2015
    1,978
    2,004
    60
    Assuming that is true it really limits it down to 4 possibilities and they range from easy to worse case
    1. You need newer (better) codecs and K-lite will provide those (reboot after installing to apply the effects ;) )
    2. You have something running in the background taking up resources
    3. Your new drivers are the problem and you should downgrade
    4. You are having hardware failure
    I use Windows Enterprise LTSB too and can play 4K video on it without any problem. :)
     
  5. GOD666

    GOD666 MDL Expert

    Aug 1, 2015
    1,978
    2,004
    60
    #6 GOD666, Oct 2, 2017
    Last edited: Oct 2, 2017
    A quick follow-up -- If you eventually come to suspect #4 and I hope you do not; be sure to double check your cables 1st. I once had an all black screen and really thought my video had died, but as it turned out it was as simple and as easy as replacing my video cable (HDMI). Although I have never experienced it, I have been informed that bad cables can cause sync issues too.
     
  6. vuze4u

    vuze4u MDL Member

    Apr 24, 2010
    117
    28
    10
    I have LTS with MPC-HC for almost a year on my laptop and desktop and never happened.

    Is the system BIOS up to date? Also see if your mainboard has HPET (High Precision Event Timer) option in BIOS, try enable/disable testing as it has influence to multimedia timing.
     
  7. Rickkins

    Rickkins MDL Senior Member

    Jul 29, 2009
    296
    56
    10
    Yes, bios also up to date. Oddly, sync spot on today, using kmp, but I've seen this before. Fresh player seems to solve issue, only to see it unsync a day or two later.

    I've never even considered the cables....

    Thanks.
     
  8. GOD666

    GOD666 MDL Expert

    Aug 1, 2015
    1,978
    2,004
    60
    Hopefully, the media codec pack you installed today has resolved the issue. :)

    But if not, I really would wonder if you have something running heavy in the background. I assume you have 1 good anti-virus program running (you should only have 1, as more than 1 will cause issues). But ya, if it keeps coming and going at random times, and if it turns out nothing odd is running in the background (no high cpu, gpu, ram, or hd use), then I would assume hardware related (check your cables 1st).
     
  9. Full inu

    Full inu MDL Senior Member

    Jun 9, 2015
    487
    125
    10
    LTSB and Ryzen?!
    Do it even supported on this platform?
     
  10. GOD666

    GOD666 MDL Expert

    Aug 1, 2015
    1,978
    2,004
    60
    Yes. It is what I am using and I play 4K video just fine. ;)
     
  11. Rickkins

    Rickkins MDL Senior Member

    Jul 29, 2009
    296
    56
    10
    Naturally, as soon as I ask the question, the issue seems to have gone away. I have yet to see a sync issue using kmp.