Cannot activate windows 10. Im tired!!!

Discussion in 'Windows 10' started by soamz, Aug 16, 2015.

  1. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    I had Windows 7 Ultimate installed since 2011 on a i5 PC.
    Its license code shows like 000xx-xx...........
    So the license code starts from 00.

    Now I have upgraded it to Windows 10 and when I goto system properties, it says, windows is not activated.

    When I click on activate, it says cannot activate.
    Whats wrong ?
     
  2. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    I clicked on System Properties and it shows Windows 10 Home.

    I think, Windows 7 Ultimate should upgrade to Windows 10 Pro and not Home.
    Is that correct ?
     
  3. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    And before installing windows 10, I had clicked a picture of the PRODUCT KEY on Windows 7 System Properties.

    But after installing windows 10, the system properties is showing a different 00xx-..... product key.

    Why is that ?
     
  4. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,543
    5,047
    210
    does it have all the latest recommended updates from windows update:D
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. EFA11

    EFA11 Avatar Guru

    Oct 7, 2010
    8,730
    6,677
    270
    you did 1) skip entering a key during windows 10 setup, you were 2) connected to the internet during the upgrade, and you 3) are connected to the internet after the upgrade.

    Did you do all of the above?
     
  6. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    yes all latest updates installed.
    Still no go!

    If I goto change product key, and try to enter my windows 7 key, it says character not accepted.
    IM entering my key starting with 00
     
  7. vuze4u

    vuze4u MDL Member

    Apr 24, 2010
    120
    28
    10
    Strange, Win 7 Ultimate should get you upgraded to Win 10 Pro, how did you end up with Home instead.
     
  8. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,543
    5,047
    210
    Do not enter any keys, see post above mine:D
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. EFA11

    EFA11 Avatar Guru

    Oct 7, 2010
    8,730
    6,677
    270
    I think something with keys, since the OP isn't entirely sure what a key is as far as I can tell.

    revert back to windows 7 and do the upgrade again. SKIP entering any key at all during the upgrade.
     
  10. Tito

    Tito Super Mod / Adviser
    Staff Member

    Nov 30, 2009
    17,696
    15,683
    340
    @soamz

    You're mixing product key with product ID; product ID can be generated from a valid key but the reverse isn't possible. Please make sure EFA11's checklist is fulfilled during the upgrade.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. lobo11

    lobo11 TOMAHAWK CHOP

    Feb 16, 2012
    6,543
    5,047
    210
    #12 lobo11, Aug 16, 2015
    Last edited: Aug 16, 2015
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    1. NO I skipped it while installing.
    2. Yes connected to internet while installing.
    3. Yes connected to internet after installing too.
     
  13. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    This windows 7 license was bought 4 years back.
    I dont have anything of it.
    Except I can only see the system properties of the Computer.

    Is there a way I can ask microsoft to give me my product key for my MAC ID ?
     
  14. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    Just ran the media creation again and let it download, but it shows Windows Home 10.
    I dont know how!

    So, shall I reinstall Windows 7 Ultimate all again ???
     
  15. xinso

    xinso MDL Guru

    Mar 5, 2009
    4,242
    5,512
    150
    #17 xinso, Aug 16, 2015
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    1. Make sure the exact edition of your Windows 7 by

    (1) Run CMD as administrator

    (2) Run the command

    Code:
    slmgr /dlv
    2. Make sure the internet is connected

    3. Run in-place upgrade via one of

    (1) Windows Update

    (2) Windows 10 media creation tool

    (3) Equivalent ISO

    4. The Windows 10 should be installed with Windows 10 generic key, and Windows settings, personal files and apps kept. And activated with Windows 10 generic key, NOT original Windows 7 key.

    Once succeeded, activation record had then been stored at MS Server. From now on, fresh installation of Windows 10 can be applied and activated via MS Server Record with the Windows 10 generic key.

    And after the first time activation via connected internet, the PC should be permanent activated with or without internet connection.
     
  16. murphy78

    murphy78 MDL DISM Enthusiast

    Nov 18, 2012
    6,686
    10,145
    210
    Yep. that's exactly it. Revert back to your old OS and upgrade to Pro like you're supposed to.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  17. Edwe

    Edwe MDL Member

    Sep 1, 2011
    143
    10
    10
    How did you do the "upgrade"?
    To me it sounds like you did a clean install from ISO (DVD/USB)
     
  18. soamz

    soamz MDL Senior Member

    Mar 12, 2011
    282
    5
    10
    So install Windows 7 Ultimate SP1 again.
    And click on activate online when online ?

    So that will activate my windows 7 ultimate automatically.

    And then simply open the Windows 10 x64 setup file which I have downloaded from Media Creation tool and click and proceed being at Windows 7 ultimate.

    So, that will auto upgrade the Windows 7 and windows 10 will be activated automatically ?

    Or did I miss something ?