Do I really need Intel Rapid Storage software!?

Discussion in 'Windows 10' started by emet, Jul 20, 2019.

  1. windsman

    windsman MDL Expert

    Jan 11, 2010
    1,382
    1,145
    60
    #21 windsman, Jul 20, 2019
    Last edited: Jul 20, 2019
    Your Intel SSD can handle SATA/AHCI on your M.2 slot, so you can install only the AHCI driver manually (via device manager), If you want to install software+driver, you can but the installation create some services that run at each reboot.

    You may uninstall or disable Intel Driver Upgrade Assistant (useless).

    windsman.
     
  2. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Sorry folks, just one more question to be sure that everything is fine with the new driver.
    I have noticed that it says that I am using 6-th generation of Intel processor, but I have 7-th installed.
    Is this fine?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. Flipp3r

    Flipp3r MDL Expert

    Feb 11, 2009
    1,611
    692
    60
    Yes that's fine. Keyword is "Family".
     
  5. whitestar_999

    whitestar_999 MDL Addicted

    Dec 9, 2011
    565
    243
    30
    Unless it is a grammatical error on intel's part(or just plain laziness),it should show 7th generation family because family here corresponds to a specific generation.
     
  6. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. DukiSync

    DukiSync MDL Junior Member

    May 12, 2010
    68
    18
    0
    Windows wont install wrong driver from device manager, so you safe to try...
     
  8. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. windsman

    windsman MDL Expert

    Jan 11, 2010
    1,382
    1,145
    60
    If it was the wrong AHCI drivers, during the manual update, windows device manager refuse to install AHCI, unless if you select "Have Disk" during the update process, the result is BSOD and it's a mess for boot normally again. the problem if you want to use a earlier AHCI drivers (i mean older date), you must select "Have Disk".
    @whitestar_999 , yes Intel sometimes is plain laziness. And never maintain support for firmware related.

    Forgot to mention this : If you want to gain the full performance capabilities of a newest AHCI drivers (like @emet laptop), you must upgrade the firmware too, otherwise it's not working at 100%.

    @emet, you're fine with this driver, but for the perfect performance you can upgrade you're AHCI firmware, because for sure if you never upgrade your Bios, the AHCI Firmware is minus than V17, unless if your laptop's manufacturer provide a new bios with updated firmware. Same story for Intel management engine drivers for example.

    windsman.
     
  10. DukiSync

    DukiSync MDL Junior Member

    May 12, 2010
    68
    18
    0
    YES!
     
  11. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    @windsman @DukiSync thank's a lot to you both. You are very kind to helping me. Thanks! :bye3:


    edit: the laptop is using that software from the manufacturer, but the driver is a little bit old? Am I free to update it manually?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. whitestar_999

    whitestar_999 MDL Addicted

    Dec 9, 2011
    565
    243
    30
    You need to extract the firmware file from inside of the downloaded zip file(windows can do this).Maybe the file inside has different name.
     
  14. DukiSync

    DukiSync MDL Junior Member

    May 12, 2010
    68
    18
    0
    Wait, you dont have to download anything, Magician will check, download and install newest firmware!
     
  15. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  16. windsman

    windsman MDL Expert

    Jan 11, 2010
    1,382
    1,145
    60
    You should touch nothing for your firmware, until SSD magician prompt for a new one, if you read the changelog of this new firmware, it doesn't adress some bugfixes and malfunction just :

    840 series.png

    windsman.
     
  17. emet

    emet MDL Junior Member

    Jul 16, 2015
    78
    21
    0
    @windsman I thought it was something newer.
    Okay, so I am free to update only the driver.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...