MDL Win 7 Tool for SiMPLiX UpdatePack AiO ISO (with install.wim/esd) Creation

Discussion in 'Windows 7' started by Enthousiast, Apr 16, 2019.

  1. tomay3000

    tomay3000 MDL Member

    Apr 16, 2010
    194
    8
    10
    Sorry,
    my bad,
    I thought I was using a retail from the beginning, and turns out I was using the only volume one I have in my collection.
    upload_2022-12-27_20-25-16.png
     
  2. aquarius84

    aquarius84 MDL Member

    Oct 3, 2012
    202
    61
    10
    I really don't understand WHY sometimes I get this strange error of "compbatt.sys" missing :mad:

    I made the iso today
    As always I start from clean Windows 7 SP1 iso
    Used the latest MDL Win 7 Tool for SiMPLiX with UpdatePack7R2-22.12.14
    I choose the x86 Single Index, Modern, Home Premium

    The whole process finished without any kind of error.

    Then I start the installation on the notebook...
    It copied all the files, and then at the very first reboot, black screen with "compbatt.sys missing" error!!

    If I look inside the new "install.wim", that file ain't there
    And it's not the only one missing, also "battc.sys" and "cmbatt.sys" are missing

    So I need to open the "install.wim" of the original and clean Windows 7 SP1 iso, extract those files to usb and with a linux live copy them inside the C:\Windows\System32\drivers folder
    Reboot the notebook and the Installation can go ahead

    Why??
    I can't believe I am the only one who get this kind of error
     
  3. shhnedo

    shhnedo MDL Expert

    Mar 20, 2011
    1,665
    2,221
    60
    You're not. Everyone can get it completely randomly. Just redo the integration. And no, it's not the tool, it's the UpdatePack itself.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. aquarius84

    aquarius84 MDL Member

    Oct 3, 2012
    202
    61
    10
    oh ok, thanks shhnedo

    and... nobody knows why the UpdatePack completely forget those files ??
     
  5. shhnedo

    shhnedo MDL Expert

    Mar 20, 2011
    1,665
    2,221
    60
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
    On VMWare i can't get any windows x86 (7/10) installed, vbox and real hardware are fine.
     
  7. CaptainSpeleo

    CaptainSpeleo MDL Addicted

    May 24, 2020
    824
    496
    30
    There wasn't a NET Framework 4.8 update this month for Windows 7.
    I don't know if there's going to be a new NET Framework 4.8 add-on.
    I'll wait a few more days before creating a new Windows 7 install disc.
    Capture.JPG
     
  8. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
  9. summersuns

    summersuns MDL Member

    Oct 26, 2014
    150
    21
    10
    @Enthousiast,

    Hi there and Happy New Year. I got into a pickle with the latest Win 7 ISO install I created with the legacy tool. Now, the installation before that I had a wired ethernet connection.
    This time I have an IntelĀ® Dual Band Wireless-AC 8265 wifi card. When the Installation finished there was no internet connection. No amount of coaxing life into network and settings helped.
    Device manager showed network controller with The exclamation mark of doom.
    Also in device manager bluetooth should be the entry said Bluetooth radios.
    I found an AC 8265 executable among my collection of 7 drivers but the installation did not change anything.

    My memory may be faulty but I don't recall an internet setup option during installation.
    I have already deleted the installation but would still like to install this final fully update version of windows 7.
    Have you any advice for me about the wi-fi business.
    On Win 10 it appears to be detected with no user intervention which is like - good!

    Did I miss something during the installation process? I'm always with the process every inch of the way - but I suppose even the most observant person can be distracted.
    Although I reckon I would remember keying in the connection password - I hope.

    In the meantime I'm going to create another ISO with modern tool. I don't add any external drivers in the Simplix folders but maybe I should do from now on.

    All the best
     
  10. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
    @summersuns

    Legacy script integrates them fine:
    Code:
    ================================================================================
    Integrating x64 Drivers into Install.wim...
    ================================================================================
    
    Deployment Image Servicing and Management tool
    Version: 10.0.22000.653
    
    Mounting image
    [==========================100.0%==========================]
    The operation completed successfully.
    
    Deployment Image Servicing and Management tool
    Version: 10.0.22000.653
    
    Image Version: 6.1.7601.17514
    
    Searching for driver packages to install...
    Found 1 driver package(s) to install.
    Installing 1 of 1 - D:\SiMPLiX_AiO_ISO_FULL_Tool_4_0_23.1.11\Drivers\(W)LAN_7_x64\Intel_AC8265_21.40.5_x64\NETwsw04.INF: The driver package was successfully installed.
    The operation completed successfully.
    I never use the modern script but expected to be the same result.
     
  11. summersuns

    summersuns MDL Member

    Oct 26, 2014
    150
    21
    10
    Hello again and thank you for the advice. I added the extracted drivers to the same drivers folder as you did. I must admit at this point that I have never in all my time as simplix user ever chosen to allow drivers to be added to wim or anywhere else during initial set up - I have just discovered when I set out to burn the resulting ISO with Rufus that the size of the ISO is 7.7 GB - good grief. I take it then for your snippet indicating 1of 1 as opposed to 1 of 78 in mine was due to you removing all extraneous material from simplix full tool folders, eh? I'm not complaining btw, just reporting my naive astonishment. I had no idea such a huge amount of material resided there.

    best wishes from happy simplix tool user
     
  12. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
    My AiO ISO with all provided drivers and addons, created by the legacy script is just:
    Code:
    Name: Win_7_ESU_AiO_x64_en-US_SiMPLiXED_2023_01_11.iso
    Size: 5734924288 bytes (5469 MiB)
    
     
  13. summersuns

    summersuns MDL Member

    Oct 26, 2014
    150
    21
    10
    I wonder where the extra 2 GB come from for my output?
    As I indicated I've never added added anything from the script as I have all the original HP/ drivers and use only the bog standard en_windows_7_ultimate_with_sp1_x64_dvd_u_677332.iso
     
  14. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
    Maybe the cmd window progress info can shine a light on that?
     
  15. summersuns

    summersuns MDL Member

    Oct 26, 2014
    150
    21
    10
    I did manage to grab the output.
    I have attached the .txt file. I note that in this instance I used the x17-59465.iso and not the 67732 that I claimed above.
     

    Attached Files:

  16. Enthousiast

    Enthousiast MDL Tester

    Oct 30, 2009
    47,174
    94,365
    450
    Your ISO is just:
    Code:
    After optimization, image file is 4948424704 bytes