Anyone know how to extract a Dell bios from the ****.exe?? How to modify the ROM?

Discussion in 'Windows 7' started by jeff69dini, Jun 29, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    anyone know how to extract a Dell bios from the ****.exe?? I tried universal extractor, winrar, etc etc... none work, seems the .exe is embedded within a visual ++ program of some kind....

    I have a dell 531s (slim model)......
     
  2. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    #2 Yen, Jun 29, 2009
    Last edited: Jun 29, 2009
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. HSChronic

    HSChronic MDL Expert

    Aug 25, 2007
    1,213
    55
    60
    I thought you couldn't mod Dell BIOS files anyway..
     
  4. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    #5 Yen, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    #6 jeff69dini, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
    (OP)
  6. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    #7 Yen, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    #8 jeff69dini, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    (OP)
  8. shakeyplace

    shakeyplace MDL Addicted

    May 5, 2007
    861
    75
    30
    #9 shakeyplace, Jun 29, 2009
    Last edited: Jun 29, 2009
    Yen, if we can extract the bios file, can we also extract the flasher that Dell uses with the rom (a Dell phoenix bios file)? I have been trying to work with different flashers and they all seen to corrupt the bios file?
    Thanks
     
  9. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    yup I am totally lost, lol, tried various bios tools posted here, I made a backup of my current bios, I see the 2.1 marker you gave me but dunno what to do with it, oh my, guess I'll have to post in the requests section:(

     
  10. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    #11 Yen, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    I don't know much about Dell-Phoenix. The biosfile seems gzip compressed (*.gz), what about to use tools like PE explorer?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    #13 jeff69dini, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: Apr 20, 2017
    (OP)
  13. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    It is an Award bios lol.
    If anything is working, it should be OK.
    You may check if it's updated:
    Follow this and upload the report:
    http://forums.mydigitallife.net/announcement.php?f=4
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  14. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    #16 Yen, Jun 29, 2009
    Last edited by a moderator: May 23, 2017
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  15. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    yup, well it said flashing, then it verified......

    ok, gotta try this again looks like, what do I have to do? lol, please don't mention the word floppy drive as I don't have one, haha

     
  16. Yen

    Yen Admin
    Staff Member

    May 6, 2007
    10,969
    10,542
    340
    You need to make a bootable USB stick, since urie has a Dell too, please ask him for advice. I have to go now. See you tomorrow...
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  17. jeff69dini

    jeff69dini MDL Addicted

    Nov 22, 2008
    685
    133
    30
    thanks!!!!!! will do!!!!!!

     
  18. Ozymandias

    Ozymandias MDL Junior Member

    Jun 17, 2008
    65
    25
    0
    Dell 1525 2.0 to 2.1 SLIC

    Planning on an upgrade to Win7 so a 2.1 slic is called for.

    Currently my Dell 1525 bios has a 2.0 swapped SLIC (public marker is first). My thinking is :

    extract the hdr file using : 1525_A16.exe -writehdrfile
    Overwrite the SLIC in the image with the 2.1 SLIC found on the forum
    Calculate the checksum in the header and insert in the file
    gzip to bios.gz
    write bios using : 1525_A16.exe -readgzfile

    A feq questions come to mind :-

    Can I overwrite a swapped SLIC (public marker is first) with a standard SLIC and will it work?

    Do the above steps look about right :)