Creative sound blaster x-fi issue and windows 10 1903 build

Discussion in 'Windows 10' started by dzem, Apr 29, 2019.

  1. dzem

    dzem MDL Member

    Oct 15, 2015
    157
    25
    10
    I tried at my son's computer with extreme gamer and it doesn't recognise hardware at all, but it is recognise in device manager.

    I read on reddit that some people also have a same problem. Some say it is working.
     
  2. SPDIF

    SPDIF MDL Junior Member

    Mar 30, 2014
    79
    36
    0
    I upgraded yesterday to 1903 with same sound-card installed as you. No problems detected, everything still works as it should.
    So no idea why it does not work with you.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. dzem

    dzem MDL Member

    Oct 15, 2015
    157
    25
    10
    Finally decided to try new drivers with 1903 versions/clean install and fortunately my extreme music working with new drivers. And daniel_k 4.0 suite also works with driver. But extreme gamer on my son's computer doesn't work. But we managed to have sound in other way. Good news after all
     
  4. BALTAGY

    BALTAGY MDL Guide Dog

    Dec 23, 2014
    285
    386
    10
    I have X-Fi Xtreem Audio and new drivers didn't work with me, so i used the very old cd drivers that came with the card, sound is working but not the settings like EQ not working

    Tried to update it with the official update but that broke the sound completely so rolled the driver back and tested SupportPack 1.2 by Daniel_K and finally it's working
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. SPDIF

    SPDIF MDL Junior Member

    Mar 30, 2014
    79
    36
    0
    Very strange why it does not work with some people, i just use the original updated drivers from creative. And i have no problems with anything in Windows v1903. Keep fingers crossed...
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. BALTAGY

    BALTAGY MDL Guide Dog

    Dec 23, 2014
    285
    386
    10
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. red_cup

    red_cup MDL Novice

    Aug 1, 2015
    11
    1
    0
    Xtreme Audio is not a true XFi. It does not have CA20K1 (PCI) or CA20K2 (PCIE) chipset.
    So far, only those have drivers for Win 10 v1903. Drivers for 20K1 are still in beta and not listed on the creative support site.
     
  8. pf100

    pf100 MDL Expert

    Oct 22, 2010
    1,591
    2,263
    60
    If you mean this one, yes. It's an extreme music I got out of an old Dell, and the driver works great. But I'm using it on LTSB, not LTSC.
     
  9. nx4d

    nx4d MDL Novice

    Nov 5, 2017
    1
    0
    0
    I've seen a fix on tenforums by user 'AxelD' and have tried it myself, which thankfully fixed the issue indefinitely on my system:

    "1. Install Daniel K's X-Fi Series Support Pack. Pick the the softwares you want. (Dunno' if choosing the audio driver is important or not for this step.) Let it install. Audio driver should still not be working at this stage.

    2. Download XFRL_PCDRV_L11_3_00_2022B.exe. Run it and follow the instructions. After restarting everything worked, including the softwares provided by the support pack!"

    Hope it helps!
    (I cannot yet post links, so in the meantime, copy and paste the info above into google and you'll find it easily, or copy and paste 'AxelD tenforums creative' and you'll find the post in which the user talked about this. Their post # is 34.)